Hoe kunt u de ErfgoedSuite inzetten?

Een abonnement op de ErfgoedSuite biedt vele mogelijkheden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden die u met een basis-abonnement kunt realiseren, eventueel met uitbreidingen daarop.

Voorbeeld 1: Website

U wilt in eerste instantie vooral een goede website, die makkelijk in gebruik is en waarbij u geen omkijken meer heeft naar beheer en onderhoud. Gewoon alles goed geregeld. De koppeling van uw collectiegegevens aan het kennisnetwerk ziet u als een latere stap. Eerst een goede website, waarbij u en uw medewerkers de inhoud eenvoudig zelf kunnen aanpassen.

Voorbeeld 2: Collectie presenteren en aansluiten op het kennisnetwerk.

U heeft al elders een website voor uw organisatie, maar u wilt uw collectie graag gestructureerd online publiceren. Op zo’n manier dat u de informatie ook makkelijk in uw bestaande website kunt integreren. Verder wilt u uw collectie aansluiten op het kennisnetwerk, zodat de informatie duurzaam centraal bewaard wordt.

Uitbreidingen: Indien gewenst, kunt u uw bestaande database met collectie-gegevens automatisch laten overzetten. Ook de inzet van extra gebruikerstoepassingen is mogelijk, bijvoorbeeld de presentatie van uw collectie op een kaart, op andere websites (bijvoorbeeld van partners) of als app op een smartphone of tablet.

Voorbeeld 3: Website & Collectie presenteren en aansluiten op het kennisnetwerk.

U wilt een website of themapagina maken, bijvoorbeeld over uw organisatie, een deel van uw collectie of over een thema. U wilt collectiegegevens koppelen aan het kennisnetwerk (Erfgoedthesaurus) en deze gegevens presenteren op internet.

Uitbreidingen: Tevens kunt u er voor kiezen om uw collectie te presenteren op een kaart, op andere websites (bijvoorbeeld van partners) of als app op een smartphone of tablet. Ook het realiseren van een portal is mogelijk, waarbij u collectiegegevens van een willekeurig aantal verschillende deelnemers aan de ErfgoedSuite op de portalwebsite kunt ontsluiten.

Zie ook:

Demosite

Op de Demosite kunt u de mogelijkheden van een website in de ErfgoedSuite lezen en in werking zien.

hoogeland-voorbeeld

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Openluchtmuseum Het Hoogeland was de eerste deelnemer aan de ErfgoedSuite. Hun wens: zelf gemakkelijk de eigen website onderhouden en informatie over de collectie ontsluiten. De site is in februari 2012 live gegaan.

“De ErfgoedSuite is een zeer gebruiksvriendelijk pakket. Onze website kunnen we nu zelf vorm geven en bijhouden. Binnenkort gaan we ook onze unieke erfgoedcollectie online presenteren en aansluiten op het kennisnetwerk.”
Stijn van Genuchten, directeur Openluchtmuseum Het Hoogeland

vm

Veenkoloniaal Museum

De nieuwe website van het Veenkoloniaal Museum in de ErfgoedSuite biedt veel informatie over de geschiedenis van het veengebied van het Bourtanger Moor. Dat strekte zich in de vroege middeleeuwen uit van de stad Groningen tot voorbij Winschoten en van Winschoten tot voorbij Emmen. Ook besteedt het museum veel aandacht aan wisselende exposities.

Zie ook: